OHSAS 18001/İSO 45001 iş sağlığı ve güvenliği sistemi farklı sektörlerde ve iş faaliyetlerinde uygulanmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, 1999 yılında Britanya Standartları Enstitüsü tarafından yayımlanmıştır. Orijinal adı Occupational Health and Safety Assessment Series (OHSAS) olan bir yönetim sistemidir. Bu yönetim sisteminde iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının yasal mevzuata ve standart prensiplerine uygunluğu incelenmektedir.
İş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin amacı şudur: Uluslararası standartlar ve yasal mevzuatlar kapsamında, sistemin uygulandığı işyerinde olası risklerin ortandan kaldırılması veya en aza indirgenmesi sağlanmaktadır. Böylece sağlıklı ve güvenli bir iş ortamı oluşturulmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi olan İSO 45001 standardının amaçları aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Peki, İSG yönetim sitemleri belgesinin fiyatı nedir? Bu belgenin fiyatı işletmenin faaliyet gösterdiği sektör, çalışan sayısı ve işletmenin yeri gibi faktörlere bağlı olarak değişecektir. Ayrıca danışmanlık hizmeti aldığınız firmanın sizlere sunduğu eğitim içeriği belge fiyatında değişiklik yaratabilir. İSG yönetim sistemleri belgesi ücretiyle ilgili güncel bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.
İş sağlığı ve güvenliği standardı, bir kuruluşun iş sağlığı ve güvenliği risklerini kontrol etmektedir. Böylece kuruluşun iş performansını iyileştirmek amacıyla düzenlenen yönetim sistemleri gereksinimleri sağlanmaktadır.
İş sağlığı ve güvenliği sistemi İSO 45001 standardı kapsamında aşağıdaki faaliyetler yapılmaktadır:
İSG yönetim sisteminin bir işletmeye sağladığı faydalar aşağıdaki gibidir:
İSG yönetim sistemleri bünyesinde işçi çalıştıran her işletme ve firma tarafından uygulanabilir. İSO 45001 standardı belgesi almak isteyen işletmeler öncelikli olarak çalışma ortamlarında bu sistemi kurmalıdır. Ayrıca işletme İSG yönetim sistemini uygulamaya geçirmelidir.
İSG yönetim sistemleri standardını işyerinde uygulayan firmalar, sertifikayı alabilmek için belgelendirme kuruluşuna müracaat etmelidir. Belgelendirme kuruluşu ulusal ve uluslararası yetkili otoritelerce akredite edilmiş olmalıdır. İşletme belgelendirme işlemi için başvurduğunda sertifikasyon süreci başlayacaktır.
Boşluk analizi, işyerinin var olan durumunun İSG yönetim sistemleri standartları göre karşılaştırılmasıdır. Böylece denetim öncesi işyerinin eksikleri tespit edilir. Boşluk analizi hizmeti isteğe bağlıdır. Resmi denetimlerden önce işyerinde yoğunlaşması gereken alanlar tespit edilir. Böylece maliyet ve zaman tasarrufu sağlanır.
İşletmeye yapılan belgelendirme denetimlerinden bahsedelim. Bu denetimler iki aşamada yapılmaktadır. Öncelikle işyerinde İSG yönetim sistemleri prosedürünün geliştirilip geliştirilmediği kontrol edilir. Böylece işletmenin değerlendirmeye ne derece hazır olduğu tespit edilir.
Eğer işletmede uygunsuzluk tespit edilirse işyerine bunu düzeltmesi için fırsat ve zaman verilmektedir. İşletme uygunsuzluğu giderip gerekli prosedürleri yerine getirdiğinde, belgelendirme için gerekli denetimlerin uygulanmasına geçilecektir.
İşyeri, belgelendirme denetiminden başarı ile geçerse, 3 yıl boyunca geçerli olacak iş sağlığı ve güvenliği belgesi verilecektir. Bu belgeyi hak eden işletme, İSG yönetim sistemlerinin standartlarına uygun çalışma alanında risk çalışması yapmış olacaktır. Böylece çalışma ortamındaki riskleri ya ortadan kaldırmış ya da en aza indirmiş olacaktır. Sonuç olarak; İSO 45001 sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı oluşturmak ve yönetmek için meydana gelmiş bir yönetim sistemidir.