Yangın durumlarında kişilerin nasıl davranması gerektiği, yapmaları gerekenler ve tahliye konusu yangın eğitim ve tatbikatı ile öğrenilir. İş sağlığı ve güvenliği kapsamında tüm işletmelerde yangınla mücadele ekibinin olması zorunludur. Az tehlikeli sınıflı işletmelerde 50 kişiye 1 kişi yangınla mücadele ekibinde görevli olmalıdır. Tehlikeli sınıftaki işletmelerde 40 kişiye 1 kişi ekipte olmalıdır. Çok tehlikeli sınıftaki işletmelerde 30 kişiye 1 kişi ekipte yer almalıdır.
Eurolife OSGM olarak yangın eğitimimiz aşağıdaki bilgi ve faaliyetleri kapsamaktadır:
Yangın konusunda alınan eğitim çalışanlarda farkındalık oluşturmaktadır. Böylece olası yangın sırasında çalışanlar daha sistemli ve bilinçli davranacaklardır. Ayrıca çalışanlar bu eğitim sayesinde kendilerini ve çevrelerindeki arkadaşlarını tehlikeye atmadan olaya müdahale ederler. Sizlere vereceğimiz yangın eğitim ve tatbikatı ile elde edeceğiniz kazanımlar aşağıdaki gibidir:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) 09.12.2033 tarih ve 25311 sayısı resmî gazetede yayımlanan İSG yönetmeliğinin 8. maddesinde yangınla mücadele ve tahliye işleri için açıklama yapmıştır. Buna göre işletmenin tehlike sınıfı ve büyüklüğü dikkate alınarak, eğitimli, donanımlı yeterli sayıda kişi görevlendirmesi yapılmalıdır.
Ayrıca yangın riskinin olduğu işletmelerde yangın eğitim ve tatbikatı kritik bir önem taşımaktadır. Yangın gibi acil durumlarda çalışanlar için her saniye büyük öneme sahiptir. Bu sebeple bu gibi acil anlarda nasıl davranmak gerektiği önceden bilinmelidir. Ayrıca hangi yollardan nereye gidilmesi gerektiğine karar vermek çalışanların daha hızlı hareket etmesini sağlayacaktır. Bilerek hareket etmek yangın anında kargaşayı önleyecektir.
Binaların yangından korunmasıyla alakalı yönetmelikte işyerlerinde yangın tatbikatının yılda bir defa yapılması beyan edilmiştir. Ayrıca yönetmelikte yangın güvenlik ekiplerinin oluşturulması söylenmektedir. Yangın eğitimi almış çalışanlar yangın sırasında işletmenin tahliyesi ve yangının büyümesini önlemede büyük rol oynarlar.
İşletme büyüklüğü, personel sayısı ve risk durumuna göre yangın eğitim ve tatbikatı almış kişilere ihtiyaç duyacaktır. Bu eğitimli kişiler yangın anında insan sağlığı ve maddi zararın en az seviyeye inmesi için çalışmalar yapmaktadır. İşletmedeki acil durum koordinatörünün doğru yönlendirme yapması önemlidir. Böylece hem bina tahliyesi kolaylaşır hem de itfaiye ve ilk yardım ekibi işletmeye en hızlı şekilde ulaşır. Eğitimde acil durum anlarında çalışanların ne gibi tehlikeler ile karşı karşıya kalacağı ve nelerden kaçınmaları gerektiği anlatılır.
İşletmelerde acil durumlar hakkında yönetmeliğe göre hazırlanan acil durum planının uygulama aşamalarının düzenli olarak izlenmesi gerekmektedir. Bu planın uygulanabilirliğinden emin olmak için işletmede yılda en az 1 defa tatbikat yapılmalıdır. Ayrıca bu tatbikatlar denetlenerek ve gözden geçirilerek gerekli önleyici ve düzenleyici tedbirler alınmalıdır.
Eurolife OSGB olarak, işletme profilinizi inceleyip, kanun ve yönetmeliklere göre sorumluluklarınızı değerlendirmekteyiz. Bizler bu hizmetimizle işletmenize en küçük detaya kadar hizmet ve süreci rapor etmekteyiz.
Eğitimlerimize İSG uzmanımız girerek teorik bilgilerle birlikte yasa ve yönetmeliklerle alakalı bilgi vermektedir. Bizleri yangın eğitim ve tatbikatı hizmetimizi işletmenizdeki beyaz ve mavi yakalı tüm çalışanlara sunmaktayız.