İlk Yardım Sertifikası

İnsanlar hayatlarında trafik kazalar, doğal afetler ve ev kazaları gibi ilk yardıma ihtiyaç duyulan olaylar yaşamaktadır. Bu olaylar karşısında tedbir alabilmek ve durumu en iyi şekilde yönetebilmek adına ilk yardım eğitimleri düzenlenmektedir. Eğitimler uygulamalı olabildiği gibi teorik olarak da sunulabilmektedir. Sürecin sonunda ise kişilere ilk yardım sertifikası verilmektedir.

İlk yardım sertifikası alan kişiler temel ilk yardım eğitimlerini almış sayılmaktadır. Böylelikle olası kaza anlarında yardımda bulunabilme imkânı sunan bu eğitimler kişilerin can ve mal sağlığını korumayı sağlamaktadır.

İlk Yardım ABC’si

ilk yardım sertifikası

Tüm acil müdahalelerde uygulanabilen ve hayati öneme sahip olan kurallara ilk yardımın ABC’si denmektedir. Bu kurallar sadece trafik kazalarında ya da ev kazalarında değil bütün acil yardım ve müdahale gerektiren durumlarda uygulanmaktadır.

İlk Yardımda A (Airway) Hava Yolunun Kontrol Edilmesi

Acil müdahalelerde kişilerin öncelikle hava yolunun açık olup olmadığına bakılmalıdır. Ciğerlere hava alınabiliyor mu yine ciğerlerden hava çıkışı var mı bunlara odaklanmak gerekmektedir. Airway kontrolü sırasında kişilerin ağzına cisim kaçabilmektedir. Bu cisim hava yolunu tıkayabileceğinden dolayı ilk yardımı yapan kişinin ağız içerisini parmakla kontrol etmesi gerekmektedir.

  • Hava yolu açık değilse tıkanıklığa neden olan durum ortadan kaldırılmalıdır.
  • Hava yolu açık olan kişinin kafası arkaya doğru hafifçe itilerek çene kısmı yukarı kaldırılmalıdır. Bu sayede kişi daha rahat nefes alacaktır.

İlk Yardım B (Breathing) Solunum Yolunun Kontrol Edilmesi

  • Nefes alması için başı yukarı çenesi dik şekilde konumlanan kişinin yanına çökülmelidir.
  • İlk yardımı yapan kişi elinin birini yerde yatan kişinin göğsüne diğer elini ise alnına koymalıdır.
  • Yaralının ve ya hastanın burun ile ağız arasında kalan kısmına ilk yardımı uygulayan kişi yanağını yaklaştırmalıdır.
  • Gözler hastanın göğsüne odaklanmalı ve nefes alıp verdiği kontrol edilmelidir.
  • 10 saniye boyunca BAK- DİNLE- HİSSET uygulaması yapılarak hastanın durumu incelenmelidir.

İlk Yardımda C (Circulation) Dolaşımın Kontrol Edilmesi

Solunumu devam eden hastanın nabız kontrolleri yapılarak kan akışı takip edilmelidir. Solunumu devam etmeyen ve nabzı durmuş olan kişilerde Temel Yaşam Desteği uygulanmalıdır.

İlk Yardım Sertifikası Ne İşe Yarar?

İlk yardım sertifikası olan kişiler olası kaza veya afet gibi durumlarda ilk yardım müdahalesi yapabilen kişiler arasında yer alacaktır. Bu sertifikaya sahip olan kişiler çoğu kişinin hayatını kurtarabilecek özelliklere sahiptirler. Dolayısıyla da can kayıplarının önlenmesinde kilit görevler üstleneceklerdir.

İş hayatında da önemli bir yere sahip olan ilk yardım sertifikası devlet tarafından çoğu iş yerinde zorunlu tutulmuştur. Acil durumlarda her iş yerinde en az bir tane acil müdahale yapabilen ilk yardım sertifikası olan kişiye ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle ilk yardım belgesi olan kişiler bu nedenle iş başvurularında diğer adaylara göre ön planda olacaktır.

İlk yardım belgesi bulunan kişiler ilk yardım eğitimi verilebilen kurumlarda ve kuruluşlarda eğitimler gerçekleştirecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından görevlendirilerek 4 farklı merkezde çalışabilen bu kişiler sürücü kurslarında da görev alabilmektedir.

İlk Yardım Sertifikası Nasıl Alınır?

İlk yardım sertifikası almak isteyen kişiler Sağlık Bakanlığı tarafından onay verilen adreslere başvurarak bu belgeyi alabilmektedir. Ücretsiz bir şekilde eğitim almak isteyen kişiler Hayat Boyu Öğrenme Müdürlüğü tarafından açılan kurslara katılabilmektedir. Özel kurumlardan almak isteyen kişiler ise belirlenen ücretler karşılığında bu eğitimi alabilmektedir.

İlk yardım sertifikası almak için;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • En az ilkokuldan mezun olmuş olmak
  • TC kimlik kartının fotokopisi
  • Bir adet vesikalık fotoğraf
  • Ücretli kurumlar için kayıt için yapılan ödemenin dekontu gerekmektedir.

Halk Eğitim Müdürlüğü kapsamında eğitim alacak olan kişilerin bizzat halk eğitim merkezine gitmeleri gerekmektedir. Kişiler e-Yaygın sitesine E-Devlet bilgileri ile giriş yaptıktan sonra ‘’Kurs Başvuru Talebi’’ üzerinden talepte bulunabilmektedir.

İlk yardım eğitimleri en az 16 saat olacak şekilde düzenlenmektedir. Kişiler bu eğitimlere düzenli bir şekilde katılmalıdır. Eğitimlerin sonunda gerçekleştirilen sınavlarda başarılı olan kişilere sertifika verilecektir. Bu sertifika ise E-Devlet üzerinde görüntülenebilmektedir.

Sağlık Bakanlığı Onaylı İlk Yardım Sertifikası Nereden Alınır?

Sağlık Bakanlığı tarafından onay alan kurum ve kuruluşlar ilk yardım sertifikası verebilmektedir. Bunun için Sağlık Bakanlığının onay verdiği eğitim kurumlarını araştırmak gerekecektir. Alınacak olan sertifikaların geçerlilik süresi 3 yıldır. Ayrıca Kızılay şubelerine ve İl Sağlık Müdürlüklerine başvuru yapılırsa ilk yardım sertifikası kurslarına yönlendirme yapılacaktır.

Paylaş