Yüksekte Çalışma Belgesi

Çalışma şartları dolayısıyla yüksekte çalışması gereken kişilere çalışırken nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğreten bir eğitim verilmektedir. Eğitim sonrasında ise kişilere yüksekte çalışma belgesi verilerek bu kişilerin konu hakkında bilgili olduğu tescillenmektedir. Eğitimlerin ve sertifikanın amacı kişilerin çalıştıkları alanda olası kazalara karşı tedbir almalarını sağlamaktır. Ayrıca sağlıklı bir çalışma ortamının kurulması için de bu eğitimler ve sertifika önem arz etmektedir.

Yüksekte Çalışma Belgesi Nedir?

yuksekte çalışma belgesi

Telekomünikasyon, inşaat, dış cephe temizliği gibi çeşitli sektörlerde çalışan kişilerin can güvenliğini sağlamak adına verilen eğitimlerin sonunda yüksekte çalışma belgesi verilmektedir. Yerden yukarıya seviye farkı bulunan ve düşme sonucu yaralanma ve ölümle sonuçlanabilecek alanlar yüksek kabul edilmektedir. Bu tür alanlarda çalışan kişilere Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği kapsamında eğitim verilmesi zorunludur. Kişiler bu eğitimleri aldıklarına dair belge almaktadır. İşverenin bu belgeye sahip olmayan kişileri işe başlatması suç olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle mesleki alanda sorun yaşamak istemeyen kişilerin bu belgeye sahip olması gerekmektedir.

Yüksekte Çalışma Belgesi Neden Gereklidir?

Yüksekte çalışan kişiler düşme ve yaralanma gibi risklerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu kişilerin olası kazalara neden olacak durumlar hakkında bilgilendirilmesi can güvenliğinin sağlanması için gereklidir. Ayrıca çalışma ortamında işverenin işçinin güvenliğini sağlamak adına bu konuda deneyimli ve bilgili kişiler seçmesi gerekmektedir. Belgesi olmayan kişiler riskli durumlar ve çalışma şartları hakkında bilgi sahibi olmadığı için işe alınmaya uygun değillerdir.

Kişilerin sadece olası kaza durumları hakkında değil yüksekte çalışırken oluşan kazalara müdahale etmesi de gerekmektedir. Yüksekte çalışma belgesi ise kişilere yapılabilecek müdahaleler hakkında da eğitim verildiğini göstermektedir. Bu eğitimlerde kişilere yüksekte çalışırken bulunduracakları ekipmanları nasıl kullanacaklarına dair bilgiler de verilmektedir. Ekipman bilgisi olmayan ve ya eksik olan kişiler kazalara davetiye çıkardığı için bu belge hayati öneme sahiptir.

Yüksekte Çalışma Belgesi Kimlere Verilir?

Yüksekte çalışma konusunda herhangi bir engeli bulunmayan ve psikolojik açıdan sorunu olmayan herkes bu belgeyi alabilmektedir. Ancak özellikle bu belgeyi alması gereken meslek kolları bulunmaktadır.

Bu çalışma belgesini alması gereken başlıca meslek grupları;

  • İnşaat çalışanları
  • Telekomünikasyon çalışanları
  • Endüstriyel sektör çalışanları
  • Enerji sektörü çalışanları
  • Temizlik sektörü çalışanları olarak sıralanabilmektedir.

Yüksekte Çalışma Belgesi Nasıl Alınır?

Yüksekte çalışmayı düşünen ya da bu belgeyi almak isteyen kişiler öncelikle bu alanda sertifika verebilen kurumlarla görüşmeler yapmalıdır. Özel kurumlar bu belgeyi verebildiği gibi devlet kurumları da bu belgeyi verebilmektedir. Bu belgeyi alacak kişiler belirtilen günlerde ve saatlerde eğitimlere katılmalıdır. Alınan eğitimlerden başarılı olunması halinde kurum tarafından sınavlar yapılacaktır. Kişilerin yapılan sınavdan geçerli puan alması sonucu bu belge alınabilmektedir.

Devamsızlık yapan ya da eğitimlerden sonra yapılan sınavda başarısız olan kişiler belge alamazlar. Yüksek noktalarda çalışacak olan kişilerin bu belgeyi geçerlilik süresi içerisinde almaları gerekmektedir. Geçerlilik süresi dolan sertifikalar geçersiz sayılmaktadır.

Yüksekte Çalışma Belgesi Nereden Alınır?

Yüksekte çalışma belgesi devlet kurumlarından alınacaksa Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlükleri’nden alınabilmektedir. Bu kurslar ücretsiz olup belirli saatler arasında alanında uzman kişiler tarafından verilmektedir. Bu belgeyi almak isteyen kişiler şehir ve ya ilçelerinde bulunan Halk Eğitim Merkezleri ile görüşebilmektedir.

Özel kurumlardan belge almak istendiğinde ise İş Güvenliği Sertifikası gibi özel belgeler verebilen kurumlar tercih edilebilmektedir. Genellikle ücret karşılığı hizmet veren bu kurumlar MEB onaylı sertifikalar sunabilmektedir. Eğitimler ise devlet kurumlarında olduğu gibi alanında uzman kişilerce verilmektedir. Yüksekte çalışmak adına belge alacak kişiler eğitimler ve detayları ile ilgili olarak kurumlarından bilgi almalıdır. Ders saatleri, ders içerikleri ve daha fazlası için kurs yetkilileri tarafından kursiyer bilgilendirmesi yapılacaktır.

Yüksekte Çalışma Belgesi Kaç Yıl Geçerli?

Çalışma alanında verilen belgelerin büyük bir kısmı geçici sürelere sahiptir. Yüksekte çalışma belgesi de 2 yıllık süreye sahiptir. Bu sürenin dolması halinde kişilerin yeni bir kursa katılarak belgelerini yenilemesi gerekmektedir. İlk kez eğitim alacak kişilere daha uzun saatlik eğitimlerin sonunda sertifika verilmektedir. Ancak belgesi yenilenecek olan kişilere daha kısa saatlik bir sertifika programı sunulmaktadır. Bununla birlikte özel ve kamu kurumlarında kişilerin seviyelerine uygun olarak daha farklı saatlerde sertifika sunulabilmektedir.

Paylaş